کمپینی با هدف «حداکثر فشار علیه ایران» که استارت آن از اردیبهشت ماه امسال خورده است اگرچه به ظاهر اقتصاد ایران و دولت را نشانه گرفته، اما در عمل بر همه ابعاد زندگی ایرانیان از جمله بخش سلامت آنها تاثیرگذار بوده است. دولت ترامپ اگرچه مدعی است که واردات دارو به ایران را در لیست تحریم ها قرار نداده است، اما عملا با بستن راه های ارتباطی و قرار دادن بانک های ایرانی در لیست سیاه، واردات تجهیزات پزشکی و دارو را به کشور مشکل کرده است. هرچند بر اساس آمارها در حال حاضر حدود 95 درصد از داروها در داخل تولید می شوند اما 50 درصد مواد اولیه این تولیدات، وارداتی است و این مساله تهیه دارو را با چالش رو به رو می کند. در این شرایط اگرچه ادعاهایی مبنی بر ایجاد مسیر واردات دارو مطرح شده است، اما این اظهارات در حد حرف بوده و تا کنون عملیاتی نشده است. چند هفته پیش رئيس کل سازمان نظام پزشکی در نامهای خطاب به دبیر کل سازمان ملل متحد تحریمهای اقتصادی غیر قانونی ایالات متحده و محدود شدن تجارت بینالمللی را بر دسترسی ایرانیان به خدمات بهداشت و درمان، دارو و ملزومات پزشکی تأثیر گذار عنوان کرد و خواستار لغو تحریمهاي دارو و ملزومات خدمات درمانی شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، دسترسی به خدمات پزشکی، جزء حقوق بنیادین بشری است و همه افراد باید از آن بهرهمند شوند و تمامی کشورها ملزم به محترم شمردن و صیانت از این حق و تلاش برای تحقق آن برای همه افراد هستند. بررسی ها نشان می دهد تحریمهای غیر قانونی آمریکا در حال حاضر بر دسترسی به خدمات بهداشت و درمان، دارو و ملزومات پزشکی تاثیر گذاشته است و این وضعیت بر شرکت های واردکننده داخلی نیز تاثیرات زیادی گذاشته است. پیش از این در یکی دو ماه گذشته دادگاه لاهه نیز با صدور حکمی، اقدام آمریکا مبنی بر تحریم دارو و موادغذایی را محکوم کرده بود.
وزیر بهداشت: تحریم کشوری با حداقل 15 همسایه یک شوخی است
سیدحسن قاضیزاده هاشمی، وزیر بهداشت هفته گذشته در حاشیه آیین گشایش بخش جدید بیمارستان خاتمالانبیا در جمع خبرنگاران گفت: بیش از ۵۰ درصد مواد اولیه دارویی کشور از خارج وارد میشود و در حال حاضر داروهای خاص، جدید و گرانقیمت از خارج کشور وارد و تامین میشود. وی افزود: دولت در این زمینه تلاش میکند مشکلی ایجاد نشود اگرچه که مشکلاتی وجود دارد و رفع این مشکلات هم بسیار دشوار است.
وزیر بهداشت و درمان با بیان اینکه «مهم این است که ما سختترین شرایط را پشت سر گذاشتیم و مشکلات حوزههای درمانی و دارویی در قیاس با شرایطی که بنا داشتند با تحریم برایمان بهوجود آورند، اصلا قابل مقایسه نیست»، تشریح کرد: کشور آمریکا اعلام میکند که ما در حوزههای دارویی تحریم نیستیم، اما ادعای آنها نادرست است و مردم ایران و جهان متوجه آن میشوند.
وی خاطرنشان کرد: متاسفیم که در قرن بیستویکم افرادی در سطح بینالملل وجود دارند که به هیچوجه اقداماتشان در راستای ادعاهایی که در حوزه حقوق بشر میکنند همخوانی ندارد. بنابراین با وجود همه سختیهایی که وجود دارد نهایت تلاشمان را خواهیم کرد تا برای بیماران خاص در مرحله اول و برای همه مردم تا جایی که ممکن باشد مشکلی بهوجود نیاید. انتظار من از دولت، سازمان برنامه و بودجه، سازمانهای بیمه و... همکاریهای لازم در این زمینهها است.
وزیر بهداشت امروز نیز در مراسم رونمایی از ۶ محصول دانشبنیان اظهارداشت: مسئولان آمریکایی اعلام میکنند که در زمینه دارویی ما هیچگونه تحریمی را اعمال نکردهایم اما در طول یک ماه گذشته هیچ شرکت دارویی این امکان را نداشته است که بتواند تبادل مالی با سایر کشورها داشته باشد.
وی افزود: وزیر امور خارجه آمریکا و رئیس جمهور این کشور دنبال فریب افکار عمومی هستند، من بارها گفتهام در قرن ۲۱ صحبت از تحریم شوخیای بیش نیست آن هم برای کشوری که حداقل از ۱۵ همسایه برخوردار است.
وزیر بهداشت افزود: از تحریم و جنگ هیچ انسانی استقبال نمیکند به غیر افکار مریض و بیمار که متأسفانه امروز همه با هم در یک مکان جمع شدهاند.
وی گفت: اگر بخواهیم با تحریمها مقابله کنیم باید از فرصت تحریمها استفاده کنیم و این فرصتی است که این اجبار را برای همه ما ایجاد میکند که آنهایی که مصرف کننده هستند حتماً از محصولات داخلی استقبال و حمایت کنند و مطمئن باشند که ما اجازه نمیدهیم محصولی وارد بازار شود که استانداردهای کافی را نداشته باشد.
هاشمی تصریح کرد: خانوادههای مردم جامعه مانند اعضای خانواده ما هستند بنابراین در مورد کیفیت باید از اطمینان کافی برخوردار باشند. در برخی مواقع به ما فشار میآورند و ما را به طرفداری از واردات متهم میکنند اما اگر این موضوع نیز وجود داشته باشد به این دلیل است که فکر میکنیم باید جنس و محصول و صنعت مرغوبی را در حوزه پزشکی در اختیار مردم قرار دهیم به دلیل اینکه مردم ما را امین خود میدانند.
وزیر بهداشت ادامه داد: در مواردی که محصولاتی را تائید میکنیم مردم مطمئن باشند که استفاده و بهرهبرداری از آن محصول برای مصرف کننده از ضمانتهای سلامت کافی برخوردار است بنابراین مردم باید تلاش کنند از محصولات داخلی استفاده کنند و افرادی که تولید کننده هستند نباید از این فرصت سوء استفاده کنند و باید تلاش کنند تا اعتماد از دست رفته را برگردانند و یک سرمایه اجتماعی را برای محصولات خود ایجاد کنند.
وزیر بهداشت گفت: ما مانند گذشته در مقابل تحریمها خواهیم ایستاد همچنان که مشخص شد هیچ خبری از وجود ضعف مردم ایران در برابر فشار قدرتهای بزرگ به ویژه آمریکا وجود ندارد.
عیارسنجی کشورهای مدعی حقوق بشر
هرچند ادعاهایی در خصوص ایجاد مسیرهای مالی برای تامین دارو و مواد غذایی مورد نیاز مردم ایران از سوی کشورهای مدعی حقوق بشر مطرح شده است اما به گفته سخنگوی سازمان غذا و دارو تا کنون محقق نشده و این اظهارات در حد حرف بوده است.
کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و دارو درباره اظهارات اخیر سفیر سوئیس مبنی بر ایجاد مسیرهای مالی برای تامین دارو و مواد غذایی مورد نیاز مردم ایران گفت: هر کشوری که موازین بین المللی را رعایت کند و موازین حقوق بشری برای او اهمیت داشته باشد، قطعا در مسیر ایجاد کانال ویژه برای مراودات مالی جهت تامین دارو و غذا برای ایرانیان حرکت خواهد کرد، اما تاکنون این اتفاق نیفتاده است.
جهانپور اظهار داشت: این یک آزمون برای کشورها و دولت های مختلف است و ما نیز منتظریم ببینیم کشورهای دیگر چگونه این آزمون را پشت سر می گذارند و کدام یک برای ایجاد این مسیر مالی پیش قدم می شود و آن را اجرایی می کند.
تحریم دارو مغایر حقوق بشر
کامبیز نوروزی، حقوقدان با بیان اینکه تحریم واردات دارو از سوی آمریکا اقدامی مغایر با حقوق بشر و اعلام جنگ با کشورمان است گفت: هرچند آمریکا هدف از تحریم ها را دولت ایران اعلام کرده اما آنچه واضح است این است که تحریم ها مردم را نشانه گرفته است. وی افزود: تحریم ایالات متحده علیه ایران به خصوص در مورد دارو و تجهیزات پزشکی، سلامت جسمی و حتی روانی مردم را به خطر می اندازد و این اقدام محکوم است.